SORUMLULUK
Sorumluluk, kişinin kendi davranışlarını veya kendi yetki alanına giren herhangi bir olayın sonuçlarını üstlenmesidir; başkalarının kendisine duyduğu güveni karşılıksız çıkarmaması, güvenilir ve emniyetli olması anlamına gelir.
Çocuklar sorumluluk duygusunu, çevrelerindeki yetişkinlerin yaşama nasıl baktıklarını, nasıl davrandıklarını, kendilerine karşı sorumluluklarını nasıl ve ne şekilde yerine getirdiklerini gözlemleyerek ve yaşayarak öğrenirler.
Bebeklere devamlı şekilde sorumluluk duygusu ile yaklaşılmalıdır. Bebeklik döneminde ağlamalarına karşılık verilmeli, ağlamanın nedeni saptanarak uygun şekilde giderilmelidir. 18. aydan sonra çocuklara yaptıkları eylemlerin sonuçları gösterilmeli ve sonuçları kabul etmeleri öğretilmelidir. 18- 36 ay arasında çocuklar artık gelişimsel olarak yetersiz ve tamamen erişkinlere bağlı değildirler. Sorumluluğu öğrenecek düzeydedirler. 3 yaşından sonra çocuklar ev işlerine yardımcı olabilirler.
Çocuklar evde yaşana bir bireydir. Bu nedenle okul çocukluğu döneminde çocuklar verilen ev işlerine uyarlar ve istenilenleri yaparlar. Bu yaşlarda, sorumluluklarını yerine getirmediklerinde oluşacak somut durum onlara gösterilmelidir. Görevler aşırı yorucu ve zaman alıcı olmamalı, çocuklara boş zaman bırakılmalıdır. Görevler verilirken olumlu ve destekleyici olunmalı, çocuklara seçme fırsatı verilmelidir. Günlük yapılması gereken işler karşılıksız yapılmalıdır.
Günlük, rutin ve kendisinin yapması gereken işler için ödül verilmemelidir.
Sorumluluk yaşanarak öğrenilir.
DEVAMI >>